Η Lego πρωτοτυπεί και συγκινεί λανσάροντας φιγούρες με αναπηρία!

Η πρώτη φιγούρα της Lego σε αναπηρικό καροτσάκι παρουσιάστηκε σε φεστιβάλ παιχνιδιών της Νυρεμβέργης και του Λονδίνου. Φωτογραφίες από τα φεστιβάλ, που κυκλοφόρησαν από το Promobricks blog, απεικονίζουν τη φιγούρα σ' ένα πάρκο, δίπλα σε ανθρώπους που κάνουν πικ-νικ και ποδηλάτες. Αναρωτιέστε πώς ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα; Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν γιατί στις συλλογές της δεν περιλάμβανε κούκλες με αναπηρίες. Τότε, ανέλαβε δράση μια καμπάνια με το όνομα #ToyLikeMe, η οποία συνέλεξε πάνω από 20.000 υπογραφές για να «υποχρεώσει» την Lego να λανσάρει φιγούρες σε αναπηρικό καροτσάκι.

Η Rebecca Atkinson, που συμμετείχε στην καμπάνια, είχε γράψει παλαιότερα σε άρθρο της: «Η εταιρεία αφήνει στο περιθώριο 150 εκατομμύρια παιδιά με αναπηρία σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού δεν τα συμπεριλαμβάνει στις συλλογές της. Δεν πρόκειται για θέμα πωλήσεων, αλλά για το πώς μπορούμε ν' αλλάξουμε την αντίληψη του κόσμου για τα άτομα με αναπηρίες. Και μόνο εταιρείες σαν τη Lego μπορούν το πετύχουν αυτό.» Η εταιρεία, αρχικά, ανέκρουσε το επιχείρημά της λέγοντας ότι τα ίδια τα παιδιά επιλέγουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τα κομμάτια που τους δίνουμε για να φτιάξουν τις ιστορίες τους.

Τελικά, «αναγκάστηκε» να ενδώσει! Το αποτέλεσμα δικαιώνει τόσο την καμπάνια όσο και τα εκατομμύρια παιδιά με αναπηρία ανά τον κόσμο που θα εκπροσωπούνται στον κόσμο της Lego από τις καινούριες φιγούρες της. Η κίνηση αυτή μπορεί να είναι συμβολική αλλά αποτελεί ένα μικρό βήμα κατά της περιθωριοποίησης των παιδιών με αναπηρίες. Ας ελπίσουμε ότι θ' ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες το παράδειγμά της!

Πηγή: theguardian.com , www.mama365.gr